Wat is Blade Shearing?

Blade shearing is de Engelse term voor hanscheren. Dit wil zeggen dat een schaap wordt geschoren met de hand met een schaar. De scharen zijn relatief grote speciaal geprepareerde scharen. Naast het scheren op boeren bedrijven is het handscheren ook een sport.

Bij blade-shearing-wedstrijden worden de deelnemers niet alleen beoordeeld op hoe snel ze kunnen scheren, maar ook hoe netjes ze scheren. Internationale regels voor het scheren met de hand bepalen dat het schaap een gelijkmatige afwerking van 5-15 mm wol moet hebben en scheerders moeten worden gestraft voor eventuele snijwonden of wol die te kort of te lang is. Scheerders worden ook beoordeeld op het aantal dubbele knippen, dit wordt een “second cut" genoemd. Scheerders kunnen ook worden bestraft voor het ruw hanteren van de schapen of het toestaan ​​dat de schapen tijdens het scheren aan hun controle ontsnappen.

Blade shearing als een sport heeft sinds de jaren '80 ups en downs meegemaakt, maar in de laatste 2 of 3 jaar is het alsmaar populairder geworden. In de afgelopen 30 jaar zijn veel blade-shearing-wedstrijden stopgezet, maar nu, met een hernieuwde interesse, lijkt het aantal blade-shearing-wedstrijden toe te nemen.

Benodigdheden

De benodigdheden om te starten met handscheren zijn beperkt. Eigenlijk heb je alleen maar een goede schaar nodig. De scharen zijn in verschillende maten te verkrijgen, varierend van 5,5 inch tot en met 7,25 inch.
De scharen die wij gebruiken komen uit het Verenigd Koninkrijk. Burgon&Ball is een goede leverancier van scharen. Zij levert ook tuinbenodigdheden en dergelijke.
De scharen die je bij Burgon & Ball koopt zijn niet direct geschikt om mee te gaan scheren …. Wij hebben er nog altijd een uur of twee werk aan om ze echt lekker te laten knippen.

Wil je gelijk aan de slag en niet na hopeven denken over de juiste afstelling en slijphoek? Kijk dan eens bij Blade Shear Gear UK. Blade Shear Gear UK verkoopt scharen direct gereed voor gebruik.

Wat is er met een geprepareerde schaar gedaan? 

- bladen rechtgezet
- bladen in de goede hoek geplaatst
- Bladen terug gezet (“Pull Back”, een wijdere opening zorgt ervoor dat je meer wol in 1 knip wegscheert)
- Geslepen naar een hoek van ongeveer 45 graden
- Kock spur geplaatst (zorgt ervoor dat de bladen niet overslaan
- Knocker geplaatst (zorgt ervoor dat je geen “metaal op metaal” geluid krijgt bij het sluiten)
- Driver geplaatst (voor veiligheid en je kunt de schaar makelijker in de wol drukken) 


BladeShearGear UK